Waarvoor kun je bij me terecht?

Wanneer je het als jongere of jongvolwassene lastig hebt thuis, op school, werk, stage of in relaties met anderen en je hierin verandering wilt.

Sinds 2018 werk ik als zelfstandige. Daarvoor werkte ik zo’n tien jaar als groepsleider en cognitief gedragstherapeutisch werker op een deeltijdbehandeling van een GGZ instelling voor Kinder- en jeugdpsychiatrie. Al veel langer werk ik met jongeren en jongvolwassenen.

Doordat ik veel jongeren met uiteenlopende psychische problemen (bijvoorbeeld autisme, ADHD, angst, dwang of stemmingsproblemen) heb begeleid, heb ik geleerd dat gedrag, hoe ongewoon het soms ook lijkt, altijd een functie heeft of heeft gehad.

Ambulante specialistische begeleiding

Ambulante begeleiding betekent dat ik je ga helpen op de plek waar je het lastig hebt. Dat kan thuis, op school of ergens anders zijn, waar jij problemen ervaart.

In het begin onderzoeken we samen welke lastige situaties, gedachten, gevoelens of gedrag in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan angstige gedachten, sombere gevoelens of een negatief zelfbeeld waardoor er problemen in vriendschappen of moeilijkheden op school ontstaan. Ook wanneer je een diagnose hebt zoals Autisme of ADHD kun je daardoor flink worden belemmerd in je functioneren. Vervolgens kijken we naar wat je wel zou willen. Wanneer we een gezamenlijk doel hebben gevonden, werken we daar stap voor stap naar toe. We oefenen dan op de plek waar jij het probleem ervaart (thuis, op school of elders).

Je leert vervolgens om te gaan met je negatieve gevoelens en gedachten door je gedachten uit te pluizen en andere, meer helpende gedachten ervoor in de plaats te zetten. Daarnaast leer je dat ander gedrag vaak veel beter werkt in lastige situaties. Dit nieuwe gedrag kunnen we dan eerst samen, stap voor stap oefenen, tot je het alleen kunt.  Dit noemen we cognitieve gedragstherapie.

In onderstaand filmpje word uitgelegd wat cognitieve gedragstherapie is:

De reden om hulp te zoeken is vaak omdat er een probleem is. Dat betekent natuurlijk niet automatisch dat er niets goed gaat. Door samen te zoeken naar wat er wel goed gaat en daarvan meer te doen, werkje op een positieve manier aan de oplossing van je probleem.

Ambulante specialistische opvoedhulp

Wanneer jongeren het moeilijk hebben, vraagt dat ook veel van ouders of opvoeders. Vaak helpt het om te snappen wat de oorzaak is van het probleem en om te weten hoe je ermee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door vaker begrip te tonen voor het probleem van je kind of juist door het stellen van duidelijke grenzen. Ook is het belangrijk om te onderzoeken welke blokkades er zijn om anders met het probleem van je kind om te gaan. Door deze blokkades op te heffen komt er ruimte voor nieuwe oplossingen.

Samen brengen we in beeld hoe de gewenste verandering eruitziet en welke stappen je kunt zetten om die te bereiken.

Vergoeding?

De gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Zeewolde hebben mij gecontracteerd als zorgaanbieder voor jeugdhulp. Daarmee mag het Centrum Jeugd en Gezin (CJG), de huisarts of een medisch specialist je naar mij doorverwijzen voor ambulante (specialistische)begeleiding of ambulante specialistische opvoedhulp en worden de kosten door de gemeente vergoed.

Heb je een vraag, wil je meer informatie of kennismaken? Neem dan gerust contact op.